سرویس اجتماعی بی باک؛ می گویند که چهارشنبه سوري، يک جشن بهاري است که پيش از رسيدن نوروز برگزار ميشود!
می گویند؛ مردم در اين روز براي دفع شر و بلا و برآورده شدن آرزوهايشان مراسمي را برگزار مي کنند که ريشهاش به قرنها پيش باز مي گردد!
می گویند؛ این جشن آنقدر جالب و نشاط آور است که مراسم ويژهي آن در شب چهارشنبه صورت ميگيرد و براي مراسم در گوشه و کنار کوي و برزن نيز بچهها آتشهاي بزرگ مي افروزند و از روي آن مي پرند و ترانه (سرخي تو از من ، زردي من از تو ) ميخوانند!
نوشته اند: در ايران رسم است كه پيش از پريدن آفتاب، هر خانواده بوتههاي خار و گزني را كه از پيش فراهم كرده اند روي بام يا زمين حياط خانه و يا در گذرگاه در سه يا پنج يا هفت گله» كپه ميكنند. با غروب آفتاب و نيم تاريك شدن آسمان، زن و مرد و پير و جوان گرد هم جمع ميشوند و بوتهها را آتش ميزنند.
در اين هنگام از بزرگ تا كوچك هر كدام سه بار از روي بوتههاي افروخته ميپرند، تا مگر ضعف و زردي ناشي از بيماري و غم و محنت را از خود بزدايند و سلامت و سرخي و شادي به هستي خود بخشند. مردم در حال پريدن از روي آتش ترانههايي ميخوانند: "زردي من از تو ، سرخي تو از من"، "غم برو شادي بيا ، محنت برو روزي بيا"، "اي شب چهارشنبه ، اي كليه جاردنده ، بده مراد بنده"
خاکستر چهارشنبه سوري، را نحس ميدانند، زيرا مردم هنگام پريدن از روي آن، زردي و ييماري خود را، از راه جادوي سرايتي، به آتش مي دهند و در عوض سرخي و شادابي آتش را به خود منتقل مي کنند. سرود "زردي من از تو / سرخي تو از من"
ن و دختران آرزومند و حاجت دار، قاشقي با كاسهاي مسين برميدارند و شب هنگام در كوچه و گذر راه ميافتند و در برابر هفت خانه ميايستند و بيآنكه حرفي بزنند پي در پي قاشق را بر كاسه مي زنند. صاحب خانه كه ميداند قاشق ن نذر و حاجتي دارند، شيريني يا آجيل، برنج يا بنشن و يا مبلغي پول در كاسههاي آنان ميگذارد.
اگر قاشق ن در قاشق زني چيزي به دست نياورند، از برآمدن آرزو و حاجت خود نااميد خواهند شد. گاه مردان به ويژه جوانان، چادري بر سر مياندازند و براي خوشمزگي به قاشق زني در خانههاي دوست و آشنا و نامزدان خود ميروند.
خانوادههايي كه بيمار يا حاجتي داشتند براي برآمدن حاجت و بهبود يافتن بيمارشان نذر مي كردند و در شب چهارشنبهي آخر سال آش ابودردا» يا آش بيمار» ميپختند و آن را اندكي به بيمار ميخوراندند و بقيه را هم در ميان فقرا پخش ميكردند.
نویسنده:بهرام گلمرادی
يا ,مي ,، ,روي ,تو ,آتش ,از روي ,از من ,سرخي تو ,زردي من ,من از
درباره این سایت